Op deze pagina vind u een reeks van veel gestelde vragen. Mocht uw vraag er (nog) niet tussen staan kunt  u contact met ons opnemen via het contactformulier op deze website.

Wat is KwH (kilo Watt uur)?
De stroom die u gebruikt word gemeten in Watt per uur. Als u bijvoorbeeld een lamp koopt, staat daar meestal op hoeveel Watt dat die gebruikt. Dat is het aantal Watt per uur. Dus een lamp van 7W heeft na een uur branden 7Wh gebruikt. Als u 1000Wh gebruikt heeft, geeft uw energiemeter 1kWh aan.

Wat is  Wp (Wattpiek)?
Het vermogen van een zonnepaneel word uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit betekend dat een zonnepaneel bij vol vermogen zoveel Wp per uur kan opwekken. Uiteraard zal het paneel minder vermogen leveren als het bewolk is, of als de zon minder fel/krachtig schijnt.

Hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?
Dit is sterk afhankelijk van uw gebruik, de grootte van uw dak, en de richting waarop de zonnepanelen geplaatst worden. Stel u gebruikt gemiddeld per jaar zo’n 3000kWh, dan kunt u dat getal x1,1 doen. Dus 3000×1,1= 3300kWh. Dit komt omdat de zonnepanelen door de jaren heen slijten, en minder gaan opwekken. Ook kan het ene jaar meer en het andere jaar minder opgewekt worden door het aantal zonuren dat jaar. Om de richting van de zonnepanelen en de helling van het dak te berekenen kunt u onze pagina ‘Opbrengst berekenen‘ bekijken. Houd met het plaatsen van uw zonnepanelen rekening met eventueel toekomstig extra gebruik, zoals gezinsuitbreiding, elektrische auto, warmtepomp etc.

Kan ik een compleet op maat gemaakt systeem voor mijn situatie ontvangen?
Ja, dat is mogelijk. Als u bij de pagina ‘offerte aanvragen’ het formulier in vult, zullen wij uw situatie bekijken, adviseren en een op maat gemaakte offerte voor u maken. Probeer het formulier zo compleet mogelijk in te vullen.

Moet ik een extra groep in mijn groepenkast plaatsen?
Ja, de zonnepanelen dienen op een aparte groep aangesloten te worden. Er zal dus een kabel vanaf uw meterkast naar de zonnepanelen (plaats van omvormer) gebracht moeten worden.

Moet mijn zonnepaneelinstallatie achter een aardlekschakelaar?
Of uw zonnepanelen achter een aardlekschakelaar moeten ligt aan het merk en type van uw omvormer. Uiteraard kan het nooit geen kwaad om zonnepanelen achter een aardlekschakelaar te zetten, ook al is dit niet verplicht. Let wel op dat meestal een standaard aardlekschakelaar van 30mA niet geschikt is. Sommige omvormers eisen een 100mA of 300mA aardlekschakelaars. Bekijk dit in de specificaties van de omvormer. Als u een aardlekschakelaar nodig bent, adviseren wij u een aardlekautomaat te gebruiken. Dit is een groep en aardlekschakelaar in 1.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?
Uw zonnepaneelinstallatie is in principe onderhoudsvrij. 1 of 2x per jaar schoonmaken verhoogd wel uw opbrengst. Het schoonmaken mag niet met harde borstels en chemicaliën. In onze webshop vind u de juiste schoonmaakmiddelen om uw zonnepanelen van een schoonmaakbeurt te voorzien. 

Wat is de terugverdientijd van mijn zonnestroominstallatie?
De terugverdientijd is afhankelijk van de prijs die u betaald per kWh aan uw energieleverancier. U kunt op de pagina ‘opbrengst berekenen‘ uw geschatte opbrengst berekenen. Als het verwacht opgewekte vermogen in kWh gelijk is aan uw gebruik zult u dus waarschijnlijk zo om en rond de 0 uitkomen. (met salderen) Als u de helft opwekt, zult u dus ook ongeveer de helft besparen op uw stroomrekening.

Kan ik zonnepanelen zonder btw bestellen?
Ja, dat kan als u aan de voorwaarden voldoet. Op de pagina ‘spelregels’ vind u de voorwaarden. Als u aan de voorwaarden voldoet kunt u bij het afrekenen een vinkje zetten bij het hokje dat u voor de 0% btw regeling in aanmerking komt. De btw word dan niet berekend en gefactureerd.

Moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?
Ja, u dient uw zonnepanelen aan te melden bij verschillende instanties. Als u zich aanmeld bij www.energieleveren.nl dan regelen zij de rest, en geven het door aan je energieleverancier, Liander etc.